Існує декілька видів молока:
1. Натуральне молоко — це сире або
пастеризоване молоко, в якому хімічний склад штучно не змінювався.
2. Нормалізоване молоко — це молоко, що
піддавалося обробці на підприємствах молочної промисловості, під час якої його
природний хімічний склад направлено змінювався (відносно вмісту жиру чи
білків). У роздрібній торговельній мережі нормалізованим молоком вважається
молоко, нормалізоване за вмістом жиру. Споживачі можуть придбати на ринку
молочної продукції нормалізоване молоко з вмістом жиру (у відсотках) 0,5; 1,0;
2,5; 3,2; 4,0.
3. Відновлене молоко — одержують шляхом
відновлення сухого молока, тобто змішуванням сухого молока з водою у певних
співвідношеннях. Таке молоко теж нормалізують за вмістом жиру.
4. Пряжене молоко — це нормалізоване молоко,
що піддавалося у процесі переробки високотемпературній обробці (витримувалося
при температурі 90—95°С не менше 3 год.).
5. Вітамінізоване молоко — одержують при
додаванні у нормалізоване і пастеризоване молоко аскорбінової кислоти.
6. Білкове молоко — виготовляють шляхом
додаткового введення у молоко сухого знежиреного молока з метою підвищення у
складі готового продукту сухого знежиреного залишку молока (СЗЗМ).
7. Знежирене молоко — це молоко, яке
одержують після того, як на сепараторах з натурального або нормалізованого
молока видалили більшу частину жиру. Це молоко має білий з голубуватим
відтінком колір і не досить виражений смак. Молоко використовується і
споживачами, і переробними підприємствами не тільки як безпосередньо харчовий
продукт, а й як сировина для виробництва цілого ряду молочних продуктів:
вершків, молочних консервів (сухих та згущених), морозива, кисломолочних
продуктів, сичужних сирів, коров'ячого (вершкового) масла.
Немає коментарів:
Дописати коментар